تعمیر برد تغذیه آیفون تصویری
منبع تغذیه چیست؟
در این مقاله برای آشنایی اولیه در تعمیر برد تغذیه آیفون تصویری تهیه شده است که درواقع منبع تغذیه دستگاهی است که وظیفه تامین انرژی الکتریکی را برای مصرف کننده ها برعهده دارد. منابع تغذیه این انرژی را از مولد های انرژی الکتریکی دریافت می کنند و وظیفه اصلی آن ها تبدیل جریان الکتریکی به ولتاژ، جریان و فرکانس مورد نیاز یک مصرف کننده الکتریکی است. به همین دلیل ممکن است گاهی اوقات منابع تغذیه را به عنوان مبدل انرژی الکتریکی هم بشناسند. انواع منبع تغذیه ممکن است گاهی به صورت یک دستگاه مستقل باشند و گاهی اوقات همراه با مصرف کننده در یک مدار قرار بگیرند.
برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله راهنمای خرید آیفون تصویری و بهترین آیفون تصویری را مطالعه کنید
انواع منبع تغذیه:
الف)منبع تغذیه خطی Linear :
مدل خطی، توان ورودی را به طور مستقیم تبدیل می کند و برای این کار از تمامی عناصر الکترونیکی مبدل توان در ناحیه خطی آن ها استفاده می کند.
از یک ترانس برای تبدیل ولتاژ برق شهر به ولتاژ دیگر استفاده شدولتاژ خروجی ترانس از یک پل دیودی فیلتر خازنی، به ولتاژ DC تبدیل شده و در نهایت با یک رگولاتور به ولتاژ خطی تبدیل می شود.
ب)منبع تغذیه سوئیچینگ Switching:
در منابع سوئیچینگ، توان ورودی قبل از فرایند تبدیل، با استفاده از قطعات در ناحیه غیرخطی، به پالس های AC یا DC تبدیل می شود. از آن جایی که در ناحیه کاری خطی قطعات، انرژی به صورت گرما به هدر می رود و اتلاف داریم، استفاده از منبع سوئیچینگ بهتر از منبع خطی است
برخلاف منابع تغذیه خطی، در این منابع ترانزیستوری که نقش کلید را به عهده دارد با فرکانسی حدود ٥٠ کیلو هرتز یا بیشتر بین وضعیت قطع و اشباع در نوسان است که این خود سبب کاهش تلفات ترانزیستور می گردد. این نوع تغذیه در پکیجی کوچکتر می تواند جای بگیرد و بسیار خود محورتر است و قابل نصب بر روی هر نوع سیستم الکتریکی خواهد بود.
تست قطعات الکترونیکی:
برای تست قطعات الکترونیکی مهم و رایج در مدارات، تنها تجهیز الزام یک مولتی متر با قابلیت تست بوق یا همان تست دیودی است. در انتهای هر بخش یک تصویر برای مثال از قطعه سوخته آورده شده است اما به این موضوع توجه داشته باشید که همیشه شکل ظاهری قطعات در صورت آسیب دیدن تغییر چشمگیری نمی کند و ممکن است با دید قطعه متوجه خراب بودن آن نشوید، به همین دلیل باید از روش های زیر برای پیدا کردن قطعه ناسالم استفاده کنید.
روش تست سلامت هر قطعه با یک مولتی متر وقتی یک قطعه جدید در دسترس داریم و می خواهیم آن را در یک مدار استفاده کنیم باید ابتدا تشخیص دهیم که آیا این قطعه سالم است یا صدمه دیده؟ سپس در صورت سالمت بودن هر قطعه، پایه های آن را باید تشخیص دهیم که البته این مورد معموال از روی ویژگهای ظاهری قطعات قابل تشخیص است و فقط برای قطعه هایی مثل ترانزیستورها که پایه های مشابه هم دارند الزم است از مولتی متر استفاده کنیم
تشخیص سلامت قطعه ها:
تست سلامت مقاومت Resistor :
برای آزمودن سلامت یک مقاومت معمولی، پراب های مولتی متر را به دو سر مقاومت زده و مقدار اهم مقاومت را اندازه گیری می کنیم، باید دقت شود که دو دست به قسمت فلزی مولتی متر تماس نداشته باشد. اگر هیچ مقداری نمایش داده نشد، مقاومت سوخته است.
تست خازن الکترولیتی Capacitor :
تست قطعه خازن به عنوان یکی از قطعات مهم الکترونیکی به این نحو است که مولتی متر را روی رنج مقاومت گذاشته و پراب ها را به پایه های مثبت و منفی خازن متصل می کنیم. سپس مقدار اهمی در محدوده MΩ نمایش داده می شود زیرا؛ خازن توسط باتری مولتی متر شارژ شده، جریانی در خازن جاری می شود و مقاومت مشاهده می گردد. در صورتی که مقدار صفر نشان داده شود و یا وقتی مولتی متر را روی تست بوق باشد، صدای بوق شنیده شود خازن اتصال کوتاه شده یا خراب است.
تست سلامت سلف Inductor :
یکی دیگر از بخش های مهم تست قطعات الکترونیکی، بررسی القاگرهاست، اکثر مولتی مترها، هانری متر ندارند و نمی توان ظرفیت انواع سلف را با آن ها اندازه گیری کرد و فقط می توان از سلامت قطعه با خبر شد. برای بررسی سلامت سلف مولتی متر را روی رنج تست بوق قرار می دهیم و پراب ها به دو سر آن متصل می شوند، در این حالت اگر صدای بوق یکسره شنیده شد، سلف سالم و در غیر این صورت سلف سوخته است.
تست سلامت رگلاتور Regulator :
برای تست رگلاتورالزام است به آن ولتاژ ورودی مورد نظر را بدهید و خروجی آن را با ولتمتر تست کنید، خروجی باید مساوی مقدار ثابت درج شده روی رگوالتور باشد.
تست سلامت قطعه فیوز Fuse :
مولتی متر را روی تست بوق قرار می دهیم و پراب های آن را به دو سر فیوز می زنیم، اگر صدای بوق شنیده شد فیوز سالم و در غیر اینصورت سوخته است.
ماسفت و طریقه تست :
نکته:ماسفت پاور کالیوزازنوع n است.
تعمیر برد تغذیه:
ابتدا از ورودی برق شهر شروع به ولتاژگیری می کنیم ولتاژ ورودی VAC220 وارد فیوز شده و سپس وارد چوک ورودی و خازن C1 که با همدیگر فیلتر EMI را تشکیل می دهند میشود بعد ازآن وارد پل دیود شده که وظیفه یکسوسازی و تبدیل ولتاژ AC به DC را دارد در پاورهای سوئیچینگ علاوه بر یکسوسازی ازبرگشت جریان نیز جلوگیری میکند . برای تست پل دیود روی مدار می توان مولتی متر را بر روی حالت بوق گذاشته و دو به دو پایه ها را تست کرد درصورتی که دریک یا بیشتر وضعیت ، بوق به صدا درآید به احتمال زیاد سوخته و باید پل دیود را از مدار خارج کرده و تعویض گردد سپس ولتاژ ورودی DC وارد خازن 22µF400Vمی شود این خازن به دلیل ولتاژ زیادی که دو سرآن می باشد (حدود 380 ولت) دارای خرابی زیادی می باشد عمدتاً خرابی آن باد کردن خازن و ترکیدگی آن میباشد که از شکل ظاهری آن مشخص است بعد از آن ولتاژ ورودی وارد چوک شده بعد ازآن وارد ماسفت و آی سی OBمی شود که مدارنوسان ساز را تشکیل می دهند . مغز هر منبع تغذیه سوئیچینگ بخش نوسان ساز آن است این بخش از یک ترانزیستور و چند خازن ومقاومت تشکیل می شود درمدل های پیشرفته ازمدارات مجتمع (آی سی) بهره می برند وظیفه قسمت نوسان ساز در تغذیه سوئیچینگ تحریک ترانزیستور های سوئیچ درفرکانسی خاص (مدولاسیون پهانی باند PWM) می باشد که به مراتب انرژی کمتری را تلف می کند با سوختن این آی سی نوسانات بخش سوئیچینگ قطع شده وحداکثر جریان مدار از یک و در بعضی مدارات از دو ترانزیستور قدرت عبور می کند که سبب سوختن آنها , پل دیود , فیوز مدار ومقاومت های کم اهم قسمت نوسان ساز می شود . ترانزیستور سوئیچ که معمولا ازنوع ماسفت N کانال می باشد از سرعت سوئیچ بالایی برخوردار می باشد که حداکثر فشار جریانی مدار برروی آنها وارد می شود ازاین رو یکی از آسیب پذیرترین قسمت های منبع تغذیه می باشد . برای تست ترانزیستور سوئیچ به دلیل اینکه سوختن آنها دراکثر مواقع سبب اتصال کوتاه می شود مولتی متررابه روی حالت بوق قرارمی دهیم وپایه ها را دو به دو تست میکنیم درصورتی که صدای بوق شنیده شد ترانزیستور سوخته وباید تعویض شود.
نکته مهم دراین مورد این است که معمولا با سوختن ترانزیستورهای سوئیچ دراثر ایجاد اتصال کوتاه درمدار قسمت های قبل ازآن نیز آسیب می بیند وباید پل دیود ، فیوز وغیره باید چک شود.
چنانچه ماسفت ما بعد از تست سالم بود ورودی مدارما سالم می باشد وهنگامی که ولتاژ 12 ولت را روی خازن C3=10µF50V داشته باشیم آی سی OB ما نیز سالم می باشد و وارد بخش دوم مدار یعنی قسمت خروجی مدارمی شویم که تشکیل شده از آی سی TL431 واپتوکوپلر و دیود و مقاومت و خازن های اطراف آن که با تست موارد ذکرشد و تعویض قطعه خراب درخروجی ولتاژ 15VDC بدون ریپل خواهیم داشت.